10 съвета как да бъдете по-добър проектен мениджър

Успешното управление на проекти, или организации, не се определя само от това, което правите, но и от това как го правите. Предлагаме ви 10 основни съвета, които могат да ви помогнат да спечелите подкрепата на хората, които работят във вашия екип и как да ги накарате да работят за вас.

Бъдете, човек, който пита „Защо?“ – Потърсете причините зад действията и исканията на другите. Да разберете „защо… правят еди какво си“ ще ви помогне да комуникирате адекватно с членовете на екипа ви, с други мениджъри, или партнъори.

Опитайте се да разберете причините зад исканията и действията на другите и след това споделете своите впечатления с други хора.

Бъдете „мога да го направя“ личност – Погледнете на всички проблеми като на предизвикателства и направете всичко въможно, за да се справите с тях. Бъдете креативни, гъвкави и упорити. Опитайте да се справите с проблема докато не го разрешите.

Мислете за „голямата картина“ – Мислете за нещата, които правите, дългосрочно. Дайте си сметка къде искате да стигнете и как вашият план ще ви помогне да стигнете до там. Разпознайте ефектът, който вашите действия оказват върху настоящите и бъдещите ви усилия. Споделяйте своята визия с други хора.

Мислете в детайл – Бъдете задълбочени. Ако вие не премислите всеки дребен детайл по вашия проект, тогава кой? Колкото по-лесно можете да опишете очакваните резултати, толкова по-лесно хората ще могат да видят ползите от вашия проект и колко по-ясно можете да определите очакваната работа, толкова повече хората ще задават важни и смислени въпроси и ще бъдат убедени, че могат да свършат работата успешно.
Яснотата води до нарастване на личната мотивация и намалява въможните грешки.

Преценявайте внимателно – Отделете достатъчно време, за да се запознаете с фактите и се отдавайте на предположения само в краен случай. С всяко предположение поемате риска да сте сгрешили.

Приемайте хората за съюзници, а не за врагове – Когато приемате хората за приятели, те се чувстват по-комфортно, отдадени са и спомагат за по-ползотворни брейн сторминги, развиват креативно мислене и опитват нови идеи, което е от изключителна важност за успеха на вашия проект. Ако разглеждате и третирате хората като врагове, те ще заемат отбранителна позиция и ще ги тласнете да станат наистина ваши врагове.

Казвайте онова, което имате предвид и имайте предвид онова, което казвате – Кажете на хората онова, което искате те да знаят, какво искате от тях да направят и какво вие бихте направили за тях. Не оставяйте тези детайли на тяхното въображение. Можете да си мислите, че неяснотата ви дава повече предимство, но на практика така се увеличава риска да останете неразбрани и в следствие на това да бъдат допуснати грешки.

Уважавайте другите – Фокусирайте се върху силните, а не върху слабите страни на хората, с които работите. Открийте поне по едно качество у всеки, заради което да го уважавате. Хората работят усилено и изпитват удовлетворение от своята работа повече когато са заобиколени от хора, които ги ценят и виждат техните усилия.

Похвалете добре свършената работа – Когато някой направи нещо хубаво, кажете му. Кажете и на целия екип. Забелязването на добре свършената работа потвърждава пред човека ценноста на неговия труд. Вашата похвала ще го накра да разбере, че и вие го цените и така той ще бъде още по-мотивиран. Когато го правите, споменете за качеството на резултата, което е постигнал той със своята работа и за услията, които е вложил. Бъдете конкретни – кажете му точно какво цените от това, което е направил или създал. Също – уверете се, че давате своята обратна връзка
навреме  – не чакайте да минат седмици или месеци.

Бъдете мениджър и лидер – Създавайте и споделяйте своята визия с всички членове на екипа. Окуражавайте хората да се стремят към изключителни резултати и давайте насоки и подкрепа, която ще им помогне да ги постигнат.

Рубриката се поддържа с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“

10/06/13

виж още

Мениджмънт

Стратегическо управление, част 3 – ресурси

Стратегическо управление, част 2 – анализ на средата

Календар

ное 2017 Виж всички →

ПВСЧПСН
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30