Безплатен достъп до Лувъра

Лувърърт е един от големите европейски музеи, който развива специална политика за развитие на своите публики и който обръща особено внимание на младежката публика.

Всеки петък вечер, между 6 и 9:45 часа, Лувърът предлага свободен достъп до постоянните си колекции за младежи до 26 годишна възраст, без значение от тяхната националност. Освен да разгледат експонатите, посетителите могат да получат информация за тях от свои връстници, които учат в специализирани училища по изкуства и предлагат информационни турове на доброволен принцип.

Целта на тази инициатива е да привлече вниманието на младите хора към музея и да спомогне за развитието на публиките от младото поколение. Концепцията възниква след направата на специален анализ на нуждите и поведението на тази таргет група. Предположено е, че младите хора биха предпочели инициатива, която е направена специално за тях, в определено време, а не принципно свободен вход по всяко време.

От създаването си, инициативата се радва на голям успех. В резултат младите хора започват да включват посещение на музея в плановете си за петък вечер. За да отчетат въздействието на инициативата, от Лувъра провеждат индивидуални интервюта и анкети, от които научават, че младите хора предпочитат да отидат там на групи, често водени от приятел, в повечето случаи момиче. Анкетираните осъзнават факта, че свободният достъп коства много на музея, затова те възприемат тази инициатива като голяма възможност и като истински подарък за тях. Голяма част от посетителите не са част от обичайната публика на музея и са го посетили повече от любопитство и заради предоставената въможност.

Тази успешна инициатива започва да се прилага и от други три големи музея в Париж, които запазват концепцията – свободен вход за младежи през една вечер от седмицата, с безплатни гидове и други инициативи.

Важно е да се отбележи, че в случая за привличане вниманието на младите хора не е било достатъчно само да им се осигури свободен достъп, но и той да бъде в определно време и съпроводен с други инициативи, като безплатните информационни обиколки от техни връстници.

Освен за тази таргет група, Лувърът предлага свободен достъп до своите колекции по всяко време и за:

Безплатен е достъпът за всички посетители всяка първа неделя от месеца и на 14 юли (с изкл. на временните експозиции в зала Наполеон).

 

1/07/13

виж още

Практики

MOHI8464.JPG_resize

Budapest 100

4_about

Арт пространства от корабни контейнери

Календар

ное 2017 Виж всички →

ПВСЧПСН
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30