8 често срещани грешки при писането на прес рилийзи

Заглавието не работи
Заглавието на вашия прес рилийз е първото нещо, което журналистите ще видят, затова се уверете че е кратко и стегнато и че ясно говори за съдържанието на съобщението, което изпращате. Оформете заглавието така, че журналистът да иска да прочете и останалото. Избягвайте дълги заглавия с много детайли. Ако използвате игри на думи, първо се уверете, че са ясни и избягвайте използването на клишета.

Написан e в първо лице
Ако се зачетете в някоя новина, ще видите че тя е написана в трето лице, освен ако не става въпрос за цитати от хора, разбира се. Във вашия текст не трябва да има „ние направихме еди какво си“, или „аз смятам, че“. Трябва да си представите, че все едно някой друг разказва вашата история, тъй като в действителност журналиста ще бъде това трето лице.

Не предоставя достатъчно информация
Не смятайте, че журналистът ще знае всичко за вас, затова включете максимална информация и факти за вас и вашето събитие и всички участници в него.

Има много правописни грешки
Винаги проверявайте дали всичко е написано грамотно, защото понякога журналистите нямат време да редактират и това ще им спести доста работа. Опитайте се да подготвите текст, готов за директно публикуване. Това ще ви създаде приятна репутация и журналистите ще се радват да получават и публикуват прес рилийзи от вас.

Не се възползвате от предимствата на цитатите
Хубаво би било в своя прес рилийз да предоставите един-два цитата от вас, или участници, или мениджъри на събитието. За да имат въздействие, подберете наистина важни послания, които допълват това, което искате да кажете.

Има твърде много думи, изписани с главни букви
Това, което най-много дразни журналистите, е използването на caps lock при изписването на важни за вас неща, като заглавия, имена и т.н. Те няма как да ги публикуват в този вид в своята статия и трябва да ги пренабират, а това, признайте, е досадно.

Много е кратък
По-добре изпратете повече информация и подрбоности за вашето събитие, отколкото твърде малко. Ако се чудите как да подходите, използвайте златното правило – напишете кой, какво, къде, защо и как. Уверете се, че сте отговорили на тези въпроси много ясно и точно.

Звучите твърде рекламно
Въпреки, че прес рилийзите имат за цел да рекламират, те не са реклама. Те са представяне на факти, затова се придържайте към тях и се опитвайте да бъдете максимално обективни.

Материалът е разработен на база на статията Press releases: 10 common mistakes от Katy Cowan от платформата Creative boom

 

Рубриката се поддържа с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“

2/07/13

виж още

Маркетинг

Визуална идентичност на събитие

Подготовка за среща

Календар

ное 2017 Виж всички →

ПВСЧПСН
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30